Actueel

Parvo

Wat is Parvo bij de hond?

Parvo is een zeer besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus die zich heel snel kan verspreiden en die zich vaak manifesteert in regenachtige periodes.

Het virus kan via directe of indirecte weg overgedragen worden. Direct via kontakt met ontlasting en braaksel van een zieke hond of indirect via voetzolen, kleding, speeltjes, manden e.d

Het virus is zeer resistent en kan soms zelf tot een jaar in een omgeving blijven en zo weer een nieuwe niet (volledig) gevaccineerde pup besmetten. Dit is ook de reden waarom de meeste pups besmet worden door indirecte overdracht. Eigenaars brengen de ziekte vaak zelf mee naar huis bv. via hun schoenen.

Vooral honden tot 1 jaar oud zijn gevoelig voor dit virus. Vaak zien wij deze ziekte ook vlak nadat ze naar een nieuwe baasje gaan. Dit omdat veranderingen tot stress leiden waardoor het afweersysteem verzwakt waardoor ze gevoeliger worden voor het virus.

Na inname van de virus via de mond worden vooral de snel delende cellen van de maagdarmkanaal en de beenmergcellen aangetast. De eerste symptomen die na 7-10 dgn na besmetting gezien worden zijn dan lusteloosheid, geen eetlust hebben daarna braken en waterdunne bloederige diarree. Door het veel braken en de hevige diarree heeft de pup grote kans op uitdroging.

De behandeling van parvo moet zo snel mogelijk ingesteld worden en bestaat uit vocht toedienining het liefst intraveneus(infuus), ondersteunende medicatie zoals antibiotica, anti-braak injecties en multivitamines. Ook thuis is oraal vochttoediening door de baasjes een vereiste om de 2-3 uren dit om de kans tot overleving groter te maken. Ondanks therapie overlijd toch een groot aantal pups omdat het virus zelf niet gedood kan worden met medicijnen maar het al verzwakte lichaam van de pup de virus moet bestrijden.

Uit bovengenoemde blijkt dan ook hoe belangrijk het is om de ziekte te voorkomen. De beste preventie bestaat uit het vaccineren van de pup. Hiermee kan vanaf 6 weken leeftijd begonnen worden. De vaccin zorgt voor het aanmaken van antilichamen tegen het parvovirus. De pup moet een aantal vaccinaties tegen de parvovirus krijgen eer het volledig beschermd is. Voor vragen over de door ons aangehouden vaccinatieschema kunt u altijd bij een van onze klinieken terecht. Een volledig gevaccineerde hond is 100% beschermd tegen Parvo.